TTC - Spermogram
Milana Rakića 24, 11000 Beograd
Tel/Fax: 011/2412-471

Edukacija | Anatomija


Reproduktivni sistem muškarca čine unutrašnji i spoljašnji genitalni organi.
Spoljašnje genitalije su skrotum (mošnice) i penis. Skrotum ima značajnu funkciju održavanja konstantne temperature testisa. Svi ostali genitalni organi muškarca su unutrašnji.Testisi su parni organi koji se nalaze u skrotumu. Ovoidne su strukutre, dimenzija 4 x 3 x 2,5 cm. Građa testisa je veoma složena. Svaki testis gradi 200 do 300 režnjeva, a oni se sastoje iz semenih kanalića dužine oko 4 do 5 metara svaki. U semenim kanalićima nastaju ćelije iz kojih sazrevnjem postaju spermatozoidi. U tkivu izmedju kanalića se nalaze ćelije u kojima se proizvodi testosteron (muški polni hormon). Semeni kanalići se preko nekoliko izvodnih kanala ulivaju u epididim. Epididim je kobasičasta struktura koja se nalazi sa zadnje spoljašnje strane testisa. Podeljen je na 3 dela: glavu koja se nalazi uz gornji pol testisa, telo i rep. Epididim se zapravo sastoji samo od jednog veoma izuvijanog kanala čija je dužina oko 6 m.


Rep epididima se nastavlja semevodom (ductus deferens) koji je dužine oko 35 cm .To je izvodni kanal koji povezuje testise sa prostatom . Obavijen je čvrstom ovojnicom i lako se može napipati nad testisom gde je najprominetnija struktura semene vrpce. Semena vrpca pored semevoda sadrži još i arterijske krvne sudove, spletove venskih krvnih sudova , nervna vlakna i limfne sudove. Semene vrpce se od testisa prostiru do unutrašnjeg kilnog otvora. Testis i epididim su obavijeni i opnama koje predstavljaju direktne produzetke trbušne maramice i omotača unutrašnjih trbušnih organa.

Uz spoljašnju stranu ampule semevoda se obostrano nalaze semene kesice. Izvodni kanali semenih kesica i semevoda se spajaju u ejakulatorne duktuse koji prolaze kroz prostatu i izlivaju se u zadnju uretru.Tačna funkcija semenih kesica nije sasvim poznata sem što je poznato da služe kao rezervoari sperme, a njihov proizvod –  šećer- fruktoza, je neophodan za ishranu spermatozoida. Prostata je  organ koji se nalazi neposredno ispod bešike.Veličine je i oblika kestena. Sastoji se od žlezdanih kanala između kojih se nalazi bogato vezivno i mišićno tkivo. Kroz prostatu prolaze ejakulatorni kanali, a kroz njen srednji deo uretra. Funkcija prostate nije sasvim poznata, a njen veliki klinički  značaj proizilazi iz njene veliki sklonosti ka infekciji. Poslednji deo muškog genitalnog trakta je uretra. Njena dužina  od vrata mokraćne besike do izlaznog otvora iznosi oko 23 cm. Služi kao izvodna cev za mokraću i spermu. Prednji deo uretre se nalazi unutar penisa.